Kézirat számítógéppel - Sorkizárás, elválasztás Nyomtatás E-mail
Tartalomjegyzék
Kézirat számítógéppel
Terjedelem
Nyelvi beállítás
Sor és oldaltörés
Oldalbeállítás
Struktúra - tartalomjegyzék
Táblák, ábrák, fotók
Sorkizárás, elválasztás
File elnevezések
Minden oldal

 

Sorkizárás-elválasztás

Igazából a tördelés szempontjából nincs jelentősége, de az olvashasóságot jelentősen megnehezítik a szavak közötti nagy "lukak", amik sorkizárt szövegben az elválasztás bekapcsolásával megszüntethetők. Ha még nem telepítettük fel az elválasztómodult, eljött az ideje. (Csak rendszergazdai jogosultsággal telepíthető!)

Soha ne gépeljük be manuálisan az elválasztójelet! Elég egy szó beszúrása, és máris egy sor közepén fog éktelenkedni! : Léteznek billentyűkombinációk, amik igen hatásosan működnek:

Feltételes kötőjel: (CTRL + *) Illesszük be oda, ahol pl. az automatikus elválasztás nem tett (de kellett volna). Ha sokat használjuk az adott szót, érdemes felvenni az elválasztási kivételszótárba.
Ez a kötőjel csak a sorvégeken fog megjelenni, egyébként láthatatlan. (Persze ha bekapcsoljuk a "mindent mutat" nézetet, akkor -¬ formában látható)

Nem törhető kötőjel: (CTRL + _) Olyan kötőjel, amely megakadályozza a sortörést az összetartozó szavak, számok vagy kifejezések között, ha azok a sor végére kerülnek. Ha az 555-55-55 számot például nem törhető kötőjelekkel írjuk, a program nem választja szét három részre, ehelyett az egészet a következő sor elejére viszi.),

Nem törhető (nonbreaking) szóköz: (CTRL + SHIFT + szóközbilentyű) olyan szóköz, ami nem engedi meg a két összetartozó szó sorvégi szétbontását.