Miért fotózunk?
"Rendhagyó és olvasmányos."

fotoskonyv-megjelent(Részletekért kattints a képre!)

10 súlyos hiba eBook

10 súlyos fotós hiba

Tudd meg,
hogy "vétkeztél" e már!
kattints a képre
az ingyenes letöltéshez

 

 

 

Kézirat számítógéppel - Táblák, ábrák, fotók Nyomtatás E-mail
Tartalomjegyzék
Kézirat számítógéppel
Terjedelem
Nyelvi beállítás
Sor és oldaltörés
Oldalbeállítás
Struktúra - tartalomjegyzék
Táblák, ábrák, fotók
Sorkizárás, elválasztás
File elnevezések
Minden oldal

 

Táblázatok

Egyszerű táblázatokat tabulátorokkal rendezzünk. (Aki úgy készít táblázatot, hogy szóközsorozatokat kever tabulátorokkal, az egyéb gonoszságokra is képes ;) Szóközökkel nem lehet pontosan rendezni az oszlopokat. Egyes kiadvány-szerkesztőprogramok pedig nem tudják korrektül importálni a Word táblákat. Nagyobb, bonyolultabb táblázatokat csináljunk meg valamilyen táblázatkezelőben (Excel). Nevezzük el mondjuk tabl_01.xls -nek és mellékeljük az állományt.

Ábrák - fotók

Lehetőleg ne használjuk a Word rajzolóképességeit! Rajzainkat készítsük el valamilyen vektorgrafikus rajzolóprogrammal (Adobe Illustrator, CorelDraw, Visio, Mayura Draw, ZonerDraw, GYVE for LINUX) és ha beépítettük dokumentumunkba, mellékeljük is az anyaghoz. Ügyeljünk arra, hogy mentéskor is vektoros fileformátumot válasszunk. (ai, cdr, wmf, eps...)

Képek szkennelésénél ügyeljünk a következôkre: Fekete-fehér ábrák (fotók) beolvasásánál SZÜRKEÁRNYALATOS (grayscale, BW photo) beállítást használjunk, ne COLOR-t mert feleslegesen növeli a fileméretet. (kivétel: megsárgult-foltos archív fotók)

Színes képeknél kerüljük az "indexed color" és a "256 color" színmélyégű szkennelést. A legjobb a "true color".Ha a képeredeti nyomdai úton elôőállított "raszteres" anyag, akkor szkennelés elôtt állítsuk be a "descreen" opciót és válasszuk ki az eredeti rácssűrűségét (pl.: press-magazin-art), különben végeredménynek csúnya rácsismétlődést (moaré) kapunk.

Ha sok kép lesz a könyvben csinálhatunk "lebutított" fekete-fehér 72dpi-s "nézôkép"-eket képmanipuláló progival (ThumbsPlus, Irfanview) un. batch (kötegelt) módban. Ügyeljünk arra, hogy jól megkülönböztethető legyen az eredeti és a nézőkép elnevezése!


Pl.: konyv01.jpg és konyv01_bw.jpg


KönyvKönyv ff