Kézirat számítógéppel - Terjedelem Nyomtatás E-mail
Tartalomjegyzék
Kézirat számítógéppel
Terjedelem
Nyelvi beállítás
Sor és oldaltörés
Oldalbeállítás
Struktúra - tartalomjegyzék
Táblák, ábrák, fotók
Sorkizárás, elválasztás
File elnevezések
Minden oldal

 

Terjedelem

Rögtön a szerződés megkötésekor szembejön az elsô "rém", a SZERZŐI ÍV fogalma (ha rákérdezel, köd tör elő). Nos rántsuk le a leplet: 40 ezer leütött karakternyi terjedelmű szöveg (a szóközöket is beleértve). Ehhez az infóhoz kedvenc szövegszerkesztőnknek beépített modulja van, kérdezzük le. ("eszközök" menü - szavak száma)

Szavak száma

Mivel egy könyv terjedelmét kordában kell tartani, a kiadó megszabja mondjuk hogy a B/5-ös méretű oldalakon ilyenésilyen margóviszonyokkal, 10 pontos Times betűtípussal kb 200 oldalas legyen a művünk és a nyomdai technológia miatt legyen a lapok száma 12-vel osztható. Tehát "szőröstül-bőröstül" pontosan 204. Ebben már benne foglaltatik a címnegyed, a tartalomjegyzék, előszó, ajánlás, tárgymutató, irodalomjegyzék, függelék, vákátoldalak, stb is.

Ilyenkor a szerkesztő ki(meg)számolja, hogy hány "n" karakter fér el egy fent említett könyvlapon [ha mondjuk 40 sor van és soronként 60 leütés, (2400 karakter/oldal) és Pl. 5 szerzői ívre (5x40000 leütés) kaptunk megrendelést, akkor az a leendô könyvben kb 84 oldalt fog elfoglalni. ]

Ha menetközben kiderül, hogy még 2 oldalt kéne hozzáírni, akkor 4800 leütésnyit gépelhetünk.

Vannak persze módosító tényezők (táblázatok, ábrák, fotók stb.) ezeket egyedileg kell kalkulálni. Nagyjából ennyit a terjedelemrôl.